Frontpage 2000

Inhoud van de cursus

In 2000 en 2001 was het programma FrontPage voor de thuisgebruiker een populair programma om websites te maken. FrontPage 2000 was een gemakkelijk programma. Deze cursus bood je juist dat extra stukje kennis dat je nodig had om een website te maken. Via een hele reeks opdrachten en oefeningen leerde je stap voor stap een eenvoudige site uit te bouwen tot een mooi geheel. Er zijn 8 uitgebreide hoofdstukken gemaakt die je dan ook gratis kan downloaden.

Het programma FrontPage wordt niet meer gemaakt door Microsoft. De opvolger Expression Web biedt meer mogelijkheden en ondersteunt de huidige standaarden beter dan FrontPage.

Via deze site kan FrontPage niet gekocht of gekopieerd worden. De cursus is enkel beschikbaar voor mensen die de oudere versie van het programma nog willen leren gebruiken. We raden aan dat je de nieuwe Expression Web gebruikt in plaats van FrontPage.

PDF-bestand, gebruik Acrobat Reader Titelpagina en inhoud (37 kB)
Elke cursus heeft een frontpagina en een inhoudstabel.
PDF-bestand, gebruik Acrobat Reader Hoe met deze cursus werken? (36 kB)
Een korte omshrijving van de symbolen die in de cursus gebruikt worden.
PDF-bestand, gebruik Acrobat Reader Proloog - Webtechno, rauwkost (96 kB)
Verplichte kost voor een beginnend webontwerper. Dit moet je gezien hebben wil je ook maar iets begrijpen van een aantal termen die in de les of in de cursus voorkomen.
PDF-bestand, gebruik Acrobat Reader Een website plannen (459 kB)
In dit deel leer je in het kort welke aspecten allemaal van belang zijn bij het ontwerpen van een kwalitatieve site. Gaande van het paginaontwerp en het ontwerp van de inhoud komen we bij het ontwerp van de site zelf. Dit hoofdstuk zou dan ook verplicht moeten worden voor elke websitebouwer, onafhankelijk van het werken met FrontPage of niet.
PDF-bestand, gebruik Acrobat Reader Kennismaking met FrontPage 2000 (1.356 kB)
In dit deel leer je in sneltempo kennismaken met de verschillende onderdelen van FrontPage. Aan de hand van verschillende opdrachten in dit hoofdstuk leer je een persoonlijk web maken met een wizard. In de oefeningen op het einde van het hoofdstuk leer je de structuur van een aantal kleine sites te maken met behulp van FrontPage.
PDF-bestand, gebruik Acrobat Reader Opmaak (1.060 kB)
Na een korte kennismaking wil je natuurlijk meer weten over over het opmaken van webpagina''s. Je wilt zelf \r\n bepalen wat welke kleur en welk lettertype moet krijgen. Naast de kleuren en de lettertypen leer je in dit hoofdstuk ook het opmaken van randen en arcering. Opmaakprofielen en thema''s zullen na de oefeningen op het einde van het hoofdstuk geen probleem meer vormen.
PDF-bestand, gebruik Acrobat Reader Figuren en video (1.306 kB)
Een belangrijk deel van webpagina''s vertrouwt op figuren voor het verstrekken van informatie. Je leert in \r\n dit hoofdstuk figuren invoegen en de eigenschappen ervan vast te leggen. Naast het instellen van de grootte en de positie op de pagina zijn er tal van mogelijkheden die je snel onder de knie zal krijgen.
PDF-bestand, gebruik Acrobat Reader Hyperlinks (403 kB)
Een website zonder hyperlinks bestaat niet. In dit hoofdstuk hebben we het over het aanmaken van hyperlinks, bladwijzers en externe hyperlinks. Er valt eveneens wat te zeggen over het wijzigen van bestandsnamen in een web. Natuurlijk kan een controle naar verbroken hyperlinks niet ontbreken. Het hoofdstuk wordt afgesloten met een overzicht van de eigenschappen van hyperlinks en hyperlinks in de navigatiebalk.
PDF-bestand, gebruik Acrobat Reader Tabellen (362 kB)
Tegenwoordig worden vaak tabellen op webpagina''s gebruikt. Je wilt natuurlijk weten hoe je dit zelf ook kan doen. Een tabel invoegen via het menu, met een knop en met een instelling van een aantal eigenschappen zijn een aantal zaken die je na dit hoofdstuk onder de knie zal hebben. Rijen, kolommen en cellen invoegen of verwijderen zal je ook kunnen. De kleur van de randen en de instelling van de achtergrond kan natuurlijk niet ontbreken.
PDF-bestand, gebruik Acrobat Reader Frames (233 kB)
Wanneer je bepaalde schermonderdelen wilt laten wijzigen afhankelijk van de actie in een (ander) schermonderdeel, kan je gebruik maken van frames. Na dit hoofdstuk zou je in staat moeten zijn om een eenvoudig framesweb op te zetten, maar ook om de navigatie binnen frames te organiseren. De weergeva van de frames aanpassen zou evenmin een probleem mogen zijn.
PDF-bestand, gebruik Acrobat Reader Bijlage (233 kB)
Deze bijlage bevat een overzicht van de sneltoetsen van FrontPage 2000.

 

Download oefenbestanden

Wanneer je de opdrachten en oefeningen van de cursus op je gemak thuis wilt maken zal je de oefenbestanden nodig hebben die doorheen de cursus gebruikt worden. Deze bestanden bevatten alle teksten en figuren, maar ook gedeeltelijk afgewerkte pagina's die je her en der nodig hebt.

Hoofdstuk 1
Geen bestanden nodig.
Hoofdstuk 2
Geen bestanden nodig.
Gecomprimeerd bestand, decompressie vereist Hoofdstuk 3 (37 kB)
Twee foto's voor het web persoonlijk.
Gecomprimeerd bestand, decompressie vereist Hoofdstuk 4 (163 kB)
21 Word-documenten voor het web computerwinkel. 7 tekstbestanden, 11 ac htergrondfiguren en 1 stijlbestand voor het web Ibiza. 2 achtergrondfiguren voor het web persoonlijk. 12 Word-documenten (gedeeltelijk in mappen onderverdeeld) en 9 achtergrondfiguren.
Gecomprimeerd bestand, decompressie vereist Hoofdstuk 5 (2.229 kB)
26 foto's en figuren voor het web Ibiza. 28 foto's voor het web Kookboek.
Gecomprimeerd bestand, decompressie vereist Hoofdstuk 6 (183 kB)
De kaart die je nodig hebt om hotspots op te maken.
Hoofdstuk 7
Geen bestanden nodig.
Gecomprimeerd bestand, decompressie vereist Hoofdstuk 8 (16 kB)
De bestanden die je in het web moet gaan opnemen.

Download oplossingen oefeningen

Wanneer je niet alle opdrachten en oefeningen van elk hoofdstuk zelf wilt maken of wanneer je de correcte oplossing wilt gebruiken om verder te werken in een later hoofdstuk kan je de oplossing van alle webs per hoofdstuk downloaden.

Hoofdstuk 1
Geen oplossingen, want geen oefeningen in inleidende hoofdstukken.
Hoofdstuk 2
Geen oplossingen, want geen oefeningen in inleidende hoofdstukken.
Gecomprimeerd bestand, decompressie vereist Hoofdstuk 3 (319 kB)
De oplossingen voor het maken van structuur van de webs in de webs Persoonlijk, Ibiza, Kookboek, computerwinkel en Energie.
Gecomprimeerd bestand, decompressie vereist Hoofdstuk 4 (1.729 kB)
De oplossingen voor de opmaak van de webs in de webs Persoonlijk, Ibiza, Kookboek, Computerwinkel en Energie.
Gecomprimeerd bestand, decompressie vereist Hoofdstuk 5 (2.535 kB)
De oplossingen na het toevoegen van figuren in de webs in de webs Persoonlijk, Ibiza, Kookboek, Computerwinkel en Energie.
Gecomprimeerd bestand, decompressie vereist Hoofdstuk 6 (2.693 kB)
De oplossingen na het toevoegen van hyperlinks in de webs Persoonlijk, Ibiza, Kookboek, Computerwinkel en Energie.
Gecomprimeerd bestand, decompressie vereist Hoofdstuk 7 (2.694 kB)
De oplossingen na het toevoegen van een aantal tabellen in het web Ibiza en het web Persoonlijk.
Gecomprimeerd bestand, decompressie vereist Hoofdstuk 8 (2.730 kB)
De oplossingen na het toepassen van frames op het nieuwe web Australië.